Kan bestilles ♥

Rustik
retro poncho

Denne poncho bliver din nye bedste ven

Fantastisk ultra let og rustik stjerne poncho, strikket i 100% ren islandsk uld.

Bemærk, at slidsen starter lige under stjernemønsteret, så der er god plads til armene (se billeder af en tilsvarende poncho i brug, længere nede på siden.)

Jeg har, længere nede på siden, skrevet lidt historie om garnet og det islandske får, hvis man vil nørde lidt :)

Størrelse: One size.

Garnet tåler maskinvask - på uldprogram - max 30°.

PRIS KR. 720,- PLUS PORTO

Kan alternativt afhentes i Guldborg eller Nykøbing F.

Garnet er et autentisk islandsk uldgarn med alle de fantastiske egenskaber et sådant garn har.

Det betyder f.eks. at ulden er selvrensende, så er dit strik ikke ligefrem snavset/plettet, vil det ikke være nødvendigt at vaske det.

Hvis du vil friske det op, er det en god idé at lufte det. Hæng det gerne ud en dag med tåge, og du vil opleve, at uldens fibre igen rejser sig eller læg det ud i sneen på en vinterdag og tag en helt frisk og nærmest ny trøje indenfor igen.

Garnet er produceret på Island af Istex (som primært ejes af de islandske fåreavlere), med uld fra Islandske får. Fåreavlerne har avlet på og dermed bevaret en ren, islandsk fårerace, der er mere end 1000 år gammel.

EKSEMPEL PÅ SAMME PONCHO - BLOT I EN ANDEN FARVE

Om det islandske får

Det nutidige Islandske får er direkte efterkommere af de får, vikingerne bragte til Island i årene 900-1000.

Det Islandske får tilhører derfor gruppen af Nordiske korthalede får, hvis slægtninge findes i Skandinavien og på mange Nordatlantiske øer, hvor vikingerne færdedes.

Racen er et mellemstort får, med rank holdning, med uldfrit hoved og ben, ca. 70% af individerne har horn, behorningen er ikke kønsbestemt, men skyldes arveanlæg.

Vædderne har kraftigere horn end fårene. Der forekommer individer med 4 horn. Hammen (ulden) består af to lag, en blød og fin og tæt underuld og en grov dækuld.

Farven varierer, men ca. 80% er hvide, men med et stort farvespil, fra lyse til mørke partier.

Frugtbarheden er generelt høj, på Island findes specielle afstamninger med 3-6 lam i kuldstørrelse.

Andre racer har været importeret flere gange fra Danmark, Skotland og Tyskland i det 18., 19. og 20. århundrede, men disse har aldrig fået nævneværdig indflydelse på den oprindelige race. I dag er det ulovligt, at importere får til øen.

Historisk er det (ofte) blevet hævdet, at den islandske befolkning kan takke dette hårdføre får for deres overlevelse, i det hårde klima og til tider med fattigdom, hvor det islandske får sørgede for kød, mælk og uld til klæder.

Genetisk er Islandske får de samme i dag, som de var for 1100 år siden (men tungere). Det er sandsynligt, at det Islandske får er det oprindeligste (racereneste) og med den største forekomst i verden, med Islands 460.000 årsfår.